Du er her Forside » Brukernytt » Beskatning av utbetalinger i deltakerlignede selskaper (ANS, DA, KS mv)
21. april 2008

Beskatning av utbetalinger i deltakerlignede selskaper (ANS, DA, KS mv)

FINALE_Aarsoppgjor75x75

Vi får mange spørsmål om behandling av utbetalinger til deltakere i ANS, DA, KS mv, og hvordan dette skal beskattes. Her er en kort artikkel som gir oversikt over regnskapsføring og behandling av dette i FINALE Årsoppgjør.

Det er 3 ulike måter dette kan behandles på:

  1. Arbeidsgodtgjørelse

    Arbeidsgodtgjørelse blir behandlet som kostnad i resultatregnskapet og beskattes som alminnelig inntekt og personinntekt hos deltakeren. Ekstrabeskatning av uttak er ikke aktuelt når uttaket beskattes som arbeidsgodtgjørelse.

    Dersom arbeidsgodtgjørelsen er større enn årets uttak, vil det overskytende bli å regne som et kapitalinnskudd som tidfestes til 4. kvartal og øker deltakerens skattemessig innbetalte kapital.

  2. Tilbakebetaling av skattemessig innbetalt kapital

    Tilbakebetaling av deltakerens innbetalte kapital kan foretas innenfor det beløpet deltakeren har som skattemessig innbetalt kapital. Er summen negativ, kan slik tilbakebetaling ikke foretas.

    En slik tilbakebetaling er ikke skattefri, fordi tilbakebetalingen vil redusere deltakerens inngangsverdi, og således øke en skattepliktig gevinst eller redusere et fradragsberettiget tap ved en senere avhendelse av eierandelen.

  3. Øvrig privatuttak

    Privatuttak som ikke behandles som arbeidsgodtgjørelse eller som tilbakebetaling av innbetalt kapital, kommer inn under reglene for ekstrabeskatning av privatuttak.

  4. Selskapsdeltakere kommer ikke inn under reglene for ekstrabeskatning, men fordeling mellom tilbakebetaling av innbetalt kapital og øvrig uttak er like relevant for disse, fordi den skattemessige størrelsen "Skattemessig innbetalt kapital" følger andelen ved avhendelse.

Selskapsdeltakere

Dersom et ANS, Da eller KS kun har selskapsdeltakere, vil ikke fordelingen av tilbakebetaling av innbetalt kapital eller øvrig privatuttak gi skattemessige effekter for selskapsdeltakeren, i og med at en selskapsdeltaker ikke beskattes av uttak, og heller ikke har skatteplikt for gevinst eller fradragsrett for tap ved avhendelse av eierandel.

Størrelsen Skattemessig innbetalt kapital kan likevel ha betydning for senere eiere dersom andelen skulle selges fra selskapsdeltakeren til en privatperson.

1. Arbeidsgodtgjørelse

  1. Arbeidsgodtgjørelse bokføres til debet på konto med STD 5600 Arbeidsgodtgjørelse (STD 5601 Lott for aktiv deltakelse i fiske).

  2. Når det er få deltakere i et selskap, anbefales det at det anvendes enten en konto pr eier eller at man bruker avdeling eller andre bærere for å fordele dette mellom eierne.

  3. I funksjonen Forlodd under Eiere kan man legge inn en formel som identifiserer størrelse på arbeidsgodtgjørelse for den enkelte.

  4. Formelen kan være f.eks. kto5600 for saldo på konto 5600 eller kto5600.1 for saldo på konto 5600 på avdeling 1 osv.

2. Tilbakebetaling av innbetalt egenkapital

  1. Tilbakebetaling av innbetalt egenkapital regnskapsføres på konto med STD 2013 Tilbakebet. innbet. kapital kontanter eller STD 2014 Tilbakebet. innbet. kapital andre eiendeler.

  2. Det er også nødvendig med tilsvarende disponeringskonti, STD 8913 og STD 8914.

  3. I funksjonen for privatuttak og kapitalinnskudd, må man kvartalsfordele denne tilbakebetalingen på skillekortet Kvartalsfordeling. Kvartalsfordeling er ikke nødvendig dersom det kun er selskapsdeltakere som ikke kommer inn under de særskilte reglene for ekstrabeskatning av utdelinger.

  4. På skillekortet Kapitalinnskudd foretas fordeling av uttak av skattemessig innbetalt kapital mellom eierne.

3. Øvrig privatuttak

  1. Øvrig privatuttak regnskapsføres på andre privatuttakskonti enn STD 2013 og STD 2014. Normalt vil man anvende STD 2060 Uttak av kontanter.

  2. Fordeling mellom eiere foretas i funksjonen Privatuttak og kapitalinnskudd på skillekortet Privatuttak.