Du er her Forside » Brukernytt » MVA-justering, behandling i FINALE Årsoppgjør og FINALE Rapportering
30. juni 2015

MVA-justering, behandling i FINALE Årsoppgjør og FINALE Rapportering

Denne artikkelen tar for seg behandling av årlig MVA-justering og MVA-justering ved avgang i FINALE Årsoppgjør og FINALE Rapportering. Den tar for seg de regnskapsmessige løsningene og håndtering av MVA-justering i driftsmiddel-funksjonen i programmet.

Faglig utgangspunkt

Det faglige utgangspunktet for denne løsningen er en uttalelse fra Revisorforeningen av 23.03.2009 om regnskapsmessig behandling av MVA-justeringen.

Denne uttalelsen legger til grunn følgende utgangspunkt i uttalelsen fra revisorforeningen: " Det er den forventede bruk på anskaffelsestidspunktet som skal legges til grunn også ved regnskapsføringen. En senere endring av bruken med påfølgende justering av inngående avgift vil ikke påvirke kapitalvarens anskaffelseskost."

Dette standpunktet er ikke helt absolutt, da uttalelsen også sier at "Dersom en årlig resultatføring av justeringsbeløpet for fast eiendom gir urimelige utslag på resultatet, må en annen periodisering av justeringsbeløpet vurderes."

Hele uttalelsen kan leses på revisorforeningens nettsider.

Den normale regnskapsmessige behandlingen er at årlig MVA-justering kostnadsføres eller inntektsføres over resultatregnskapet, og dermed påvirker årets resultat, ut fra begrunnelsen om at det normalt foretas en sammenstilling mot årlig inntekt, og at endret avgiftsstatus som medfører MVA-justering også vil påvirke det årlige leiebeløpet, slik at en sammenstilling av MVA-justering med årlig leie er det normale faglige utgangspunktet.

Normal regnskapsmessig behandling av årlig MVA-justering

FINALE Årsoppgjør og FINALE Rapportering forutsetter derfor at årlig MVA-justering kostnadsføres eller inntektsføres over resultatregnskapet.

Behandlingen i driftsmiddelkartoteket forutsetter at dette er gjort. Neste avsnitt forteller om hvordan behandlingen i driftsmiddelkartoteket skal foretas.

Unntaksvis kan det også tenkes at den årlige MVA-justeringen ikke skal påvirke årets resultat. Det kan tenkes to ulike unntakssituasjoner, som begge behandles nedenfor:

  • Årlig MVA-justering skal regulere driftsmiddelets kostpris
  • Årlig MVA-justering skal periodiseres annerledes, men over en tidsavgrensningskonto.
2013-06-05-mva-kostprisjustering-skjermbilde

Registrering av årlig MVA-justering i driftsmiddelkartoteket

Registrering av den årlige MVA-justeringen i driftsmiddelkartoteket foretas på det driftsmiddelet som skal justeres. Ta frem driftsmiddelet, og trykk på verktøyknappen for kostprisjustering (se bildet) og registrere det årlige justeringsbeløpet.

Justeringsbeløpet vil ikke påvirke driftsmiddelets kostpris eller andre verdier på driftsmiddlet, men vil kun overføres til RF-1084 Avskrivninger ("saldoskjema") post 104 e MVA-justering.

  • Det skapes ikke en transaksjon av denne registreringen, slik at regnskapsføring av MVA-beløpet må foretas manuelt.
2013-06-05-mva-kostprisjustering-skjermbilde2

Tilfeller der man ønsker å øke regnskapsmessig anskaffelseskost med justeringsbeløpet

Dersom man ønsker å øke driftsmiddelets anskaffelseskost med justeringsbeløpet, kan dette utføres slik:

  • Følg fremgangsmåten beskrevet i foregående avsnitt for registrering av justeringsbeløpet.
  • I tillegg må det opprettes et nytt driftsmiddel, der man registrerer kostpris lik MVA-justeringsbeløpet. Feltet "Saldogruppe" settes til "Kun regnskapsmessig avskrivning".
  • Manuell postering av justeringsbeløpet med debetering av driftsmiddelkontoen må foretas av bruker, da dette ikke skaper en transaksjon.

Tilfeller der man ønsker å redusere regnskapsmessig anskaffelseskost med justeringsbeløpet

Her følger man samme fremgangsmåte som ved økning av regnskapsmessig anskaffelseskost med justeringsbeløpet, men bruker negativt fortegn i registreringen:

Dersom man ønsker å redusere driftsmiddelets anskaffelseskost med justeringsbeløpet, kan dette utføres slik:

  • Følg fremgangsmåten beskrevet foran for registrering av justeringsbeløpet.
  • I tillegg må det opprettes et nytt driftsmiddel, der man registrerer kostpris lik MVA-justeringsbeløpet med negativt fortegn i kostprisfeltet og negativ årlig avskrivning. Feltet "Saldogruppe" settes til "Kun regnskapsmessig avskrivning".
  • Manuell postering av justeringsbeløpet med kreditering av driftsmiddelkontoen må foretas av bruker, da dette ikke skaper en transaksjon.
2013-06-05-mva-kostprisjustering-skjermbilde4

Årlig MVA-justering skal periodiseres annerledes, men over en tidsavgrensningskonto

Dersom MVA-justeringen skal foretas som en tidsavgrensning, føres dette på en tidsavgrensningskonto, men skattemessig verdi på tidsavgrensningskontoen settes til kr 0 (dvs. avkryssing "Skm. = RM" i år og i fjor settes til 0,- på kontoen, slik at tidsavgrensningen ikke påvirker årets skattemessige resultat, f.eks. ved at kontoen settes opp slik som angitt på bildet. Angi den forskjellsskjemaposten som ønskes anvendt, som kan være f.eks. "Andre fordringer (42-43)", "Andre forskjeller (82a)", "Andre forskjeller (82b)" eller "Andre avsetninger for forpl. (54)".

2013-06-05-mva-kostprisjustering-skjermbilde5

MVA-justering i forbindelse med salg av driftsmiddel

Tilfeller med MVA-justeringer i salgsåret har en litt annerledes behandling, som er beskrevet i dette avsnittet.

MVA-beløpet i forbindelse med avgang regnskapsføres mot driftsmiddelets balansekonto, og medfører en justering av driftsmiddelets regnskapsmessige salgssum og påvirker dermed også gevinst eller tap ved avgang.

Ved registrering av avhendelse skal netto salgssum registreres med faktisk salgssum etter fradrag for MVA-justering som ytes fra selskapet til avgiftsmyndighetene.

I noen tilfeller kan MVA bli refundert fra avgiftsmyndighetene i forbindelse med salg. Da skal netto salgssum utgjøre faktisk salgssum med tillegg for refusjon av MVA som oppnås i salgsåret. Dette kan være aktuelt for justeringstilfeller for maskiner m.v. som har vært delvis benyttet innenfor MVA-området, slik at det ikke ble oppnådd fullt fradrag for MVA ved innkjøp, men der avhendelsen skjer med full avgiftsberegning av vederlaget, noe som bringer maskinen 100% innenfor avgiftsområdet igjen ved avhendelse.

Bildet viser et eksempel der selskapet blir skyldig kr 416.200 som følge av MVA-justering ved avhendelse. Bygningen selges for kr 8.000.000, mens MVA-justeringen føres til fradrag i netto salgssum, slik at netto salgssum utgjør kr 7.583.800.

2013-06-05-mva-kostprisjustering-skjermbilde6

Valideringsmelding ved avhendelse av driftsmiddel som har MVA-justering i salgsåret

FINALE Årsoppgjør inneholder en automatisk validering av endringer i midlertidige forskjeller på driftsmidler. Denne valideringsmeldingen skyldes at valideringen bygger på kun innholdet i skjemaposter i regnskapet. Det mest vanlige justeringstilfellet er årlig MVA-justering, slik at programmet er satt opp til å oppfatte RF-1084 Avskrivninger post 104e MVA-justering til å være årlig MVA-justering. I tilfeller med MVA-justeringer i salgsåret må det derfor foretas en registrering av andel av beløpet i post 104e MVA-justering som gjelder MVA-justering i forbindelse ved avhendelse av driftsmidler.

2013-06-05-mva-kostprisjustering-skjermbilde7

Denne valideringsmeldingen medfører behov for å registrere beløp i denne avstemmingen, slik at avstemming av endringer i midlertidige forskjeller på driftsmidler ikke viser avvik. Se bildet, som viser hvordan dette gjøres.