Du er her Forside » Brukernytt » Rettighetsmarerittet
22. mars 2013

Rettighetsmarerittet

Rettigheter til utførelse av oppgaver i Altinn er gjort så vanskelig at man enkelte ganger skulle tro at myndighetene ikke ønsker at man skal benytte løsningen. Selvangivelser for personlige skattytere er den tjenesten som alle landets innbyggere kan komme i berøring med, og er den tjenesten der man kan forvente at datakunnskapen kan variere fra bra til helt fraværende. Selvangivelsen er derfor en tjeneste der man forventer at myndighetene gjør forholdene enkelt og smertefritt.

Her er historien om rettigheter for RF-1030 Selvangivelse for personlige skattytere, og hvordan vi fant frem til hvilke rettigheter som er korrekte, og hvordan man enklest forholder seg til rettighetene for personlige skattytere.

Vi kommer også med noen meningsytringer om rettigheter i Altinn, sett i lys av dette rettighetsmarerittet som profesjonelle brukere opplever med rettigheter til RF-1030 Selvangivelse for personlige skattytere.

Vår konklusjon er at her er det et betydelig forbedringspotensiale for både Skatteetaten, når de bestemmer seg for hvilke rettigheter som skal tildeles et skjema, og til Altinn, når det dreier seg om hvordan man organiserer rettigheter og delegerer rettigheter til andre.

Hvorfor rettigheter?

Personlige skattytere som har næringsinntekt eller har litt kompliserte skatteforhold, søker ofte hjelp hos profesjonelle aktører, som regnskapsbyråer eller revisjonsselskaper. De profesjonelle aktørene benytter alltid et datasystem for å håndtere skattyterens ligningsoppgaver. De datasystemene som brukes, er integrert mot Altinn. De henter den forhåndsutfylte selvangivelsen fra Altinn. Deretter knytter de data fra sine datasystemer inn i selvangivelsen. Til slutt sender de selvangivelsen tilbake til Altinn ferdig utfylt.

Selvfølgelig kan ikke hvem som helst sende inn selvangivelser for hvem det skulle være. Av den grunn styres Altinn av rettigheter som tildeles automatisk fra registrering av styremedlemmer, eierskap, ledelse, regnskapsfører og revisor i Brønnøysundregistrene. Alternativet til slike automatiske roller og rettigheter, er delegering av roller og rettigheter direkte i Altinn-portalen.

Forventninger til delegering av roller og rettigheter som gjelder personlige skattyteres selvangivelser

En rekke skattytere har behov for å gi fra seg rettigheter i Altinn, og det eneste man kan si sikkert, er at man vil treffe på mennesker med svært varierende kjennskap til datamaskiner, internett, selvangivelse og Altinn. Derfor skulle man forvente at Skatteetaten gjør sitt ytterste for å gjøre det enkelt og smertefritt å gi fra seg de nødvendige rollene og rettighetene til sine konsulenter.

Hva er det som møter personlige skattytere? Er det så enkelt som man kan forvente?

 Man forventer jo at det skal være enkelt å gi fra seg rettigheter. Det første man forventer, er jo informasjon om hvilke rettigheter som man skal gi fra seg, og deretter en enkel fremgangsmåte for å få dette gjort.

Det er flere typer selvangivelser som kan møte skattyterne

(Fødselsnummet er fiktivt)

Personlige skattytere har to ulike typer selvangivelser, der overgangen er glidende, og ikke alltid synlig hverken for skattyter eller profesjonelle aktører. 

Det første alternativet er RF-1030 Selvangivelse for lønnstakere og pensjonister som er den enkleste selvangivelsen, og gjelder for personer uten næringsinntekt. 

Det andre alternativet er RF-1030 Selvangivelse for næringsdrivende, som benyttes blant annet dersom du har næringsinntekt, eller dersom du var næringsdrivende i forrige inntektsår.

Selvangivelsen kan endog skifte form mens du arbeider med den, slik at man startet med en selvangivelse for lønnstakere og pensjonister, og ender opp med en selvangivelse for næringsdrivende på grunn av at selvangivelsen får tilført noen poster som er definert som næringsposter. Profesjonelle aktører som f.eks. regnskapskontorer har datasystemer som håndterer selvangivelsen, slik at dette håndteres automatisk.

Siden vi har funnet ut at selvangivelsen endrer form, skattyteren vet ikke nødvendigvis hvilken type selvangivelse han eller hun faktisk har fått tilsendt, og slett ikke hvilken type selvangivelse de ender opp med, så tenker vi jo at da bør man i alle fall ha rettigheter som er identiske for disse to selvangivelsestypene, men der tok vi feil.

De to selvangivelsestypene har ulike rettigheter seg imellom, og ulike rettigheter ved henting og sending...

Så viser det seg at selvangivelsestypene ikke har sammenfallende rettigheter! Ved henting av forhåndsutfylt selvangivelse, så gir rettigheten Begrenset signeringsrett sammenfallende rettighet på begge selvangivelsestypene, og denne rettigheten må delegeres både til personen som sender inn og til selskapet som eier datasystemet. Dette ser jo bra ut.

Når selvangivelsen skal sendes inn igjen, så støter vi på kvist igjen. Rettigheten vi hadde for å hente ned selvangivelsen uansett selvangivelsestype er Begrenset signeringsrett.

For innsending av selvangivelse for lønnstakere/pensjonister er riktig rettighet Privatperson begrensede rettigheter for å kunne sende selvangivelsen tilbake til Altinn. 

Når vi prøver å sende inn igjen selvangivelse for næringsdrivende, og vi velger å signere den fra datasystemet (FINALE Skatt), så går det greit. Vi brukte rettigheten Begrenset signeringsrett når vi hentet selvangivelsen, og samme rettighet gir oss mulighet til å sende selvangivelsen tilbake igjen.

Så tenker vi at vi skal la skattyteren selv signere selvangivelsen i Altinn, selv om vi sender den inn fra datasystemet, det er jo tross alt skattyteren som er ansvarlig for sin selvangivelse. Da forsøker vi igjen. Kanskje det går an å sende den inn uten signatur? Det viser seg at så enkelt er det ikke. Rettigheten Begrenset signeringsrett gir oss rett til å sende inn selvangivelsen når vi signerer den på skattyters vegne, men ikke hvis han selv skal signere den.

Kanskje rettigheten Privatperson begrensede rettigheter fungerer? Den fungerte jo på selvangivelsen for lønnstaker/pensjonist. Det gjør den ikke, selvangivelsen blir avvist ved innsendelse.

Vi går da til Altinn.no og leser om RF-1030 Selvangivelse for lønnstakere at rettigheten Regnskapsmedarbeider trengs for utfylling, dersom man ikke signerer selvangivelsen. Dette fungerte, og vi er oppe i tre ulike rettigheter, der to av rettighetene er påkrevd som personlig rettighet til konsulenten og tre rettigheter som må delegeres til konsulentens foretak.

Rettighetene i Altinn viser seg også å være forsinket, opptil 15 minutter opplever vi de to dagene vi prøver på dette, men normal forsinkelse synes å være to til tre minutter.

Neste utfordring...

Neste utfordring for oss er å lete etter informasjon om hvordan man enklest forholder seg til delegeringer av roller og rettigheter, men vi finner ingen informasjon om dette som er gitt med tanke på å gjøre hverdagen enklere for profesjonelle brukere.

Vi dykker ned i rettighetsmaterien igjen, og ved dypdykk i Altinn finner vi følgende under rettigheten Tilgangsstyring, hvor det står Administrasjon av rettigheter. Vi prøver å delegere en tilgangsstyring til en annen person, og da finner vi endelig vår strategi for hvordan våre kunder skal jobbe: De får sine kunder til å delegere nødvendige rettigheter (alle tre vi fant), og slenger på rettigheten Tilgangsstyring. Når skattyteren delegerer fire rettigheter til sin konsulent, blir konsulenten deretter selvhjulpet med alt som selvangivelsen måtte kreve.

Vi brukte en og en halv arbeidsdag til å komme frem til løsningen og til å teste løsningen på alle kanter for å forsikre oss om at vi hadde funnet korrekte rettigheter.

Brukergrensesnittet i Altinn-portalen

Altinn-portalen og de 22 rettighetene er jo en historie for seg selv. En selvangivelse for personlige skattytere krever altså at skattyteren gir fra seg 4 av 22 rettigheter til en profesjonell aktør.

Mange velger det enkle, kryss av for alle 22 rettighetene, men utelater de åpenbart overflødige for seg, som landbrukstjenester (eller kanskje ikke, hva hvis jeg ...), luftfart (ops, hva hvis min regnskapsfører skal bestille meg flybilletter?), pasientskadeerstatning lar jeg stå (kan jo bli nødvendig), tjenester hos Bergen Kommune fjerner jeg, og det samme med Sjøfartsdirektoratet...

Men det er altså 4 rettigheter jeg må gi fra meg til min konsulent, og det er:

Begrenset signeringsrett
Privatperson begrensede rettigheter
Regnskapsmedarbeider
Tilgangsstyring

Rettighetene er spredt ut over mesteparten av alfabetet, uten at de har en logisk innbyrdes sammenheng, og det er ingen av disse rettighetene, med unntak av tilgangsstyring, der navnet samsvarer eksakt med våre forventninger til rettigheten.

Hvorfor finnes det ikke en enkel måte å delegere det som er nødvendig for personlige skattytere? Det burde være like enkelt å delegere disse rettighetene som å levere selvangivelsen på Skatteetaten.no, men slik er det dessverre ikke. 

Det er en også utfordring å skrive en enkel veiledning, men vi har forsøkt å gjøre det komplekse så enkelt som mulig for våre kunder og deres kunder. Her er vår veiledning til skattyterne, som viser vei gjennom et vanskelig terreng.

Det finnes ikke offentlig tilgjengelig informasjon om hvilke rettigheter som er nødvendig å gi til sine profesjonelle konsulenter

Altinn har beskrivelse av roller og rettigheter på sine nettsider. Disse beskrivelsene forutsetter i stor grad at man holder på inne i Altinn-portalen. Profesjonelle aktører gjør jo ikke det. De har jo mange ulike dataverktøy og støttesystemer, som f.eks. FINALE Årsoppgjør og FINALE Skatt.

Beskrivelse av rettigheter til disse eksterne støttesystemene er uteglemt i rettighetsbeskrivelser i Altinn. 

Vårt utgangspunkt var derfor mangel på skriftlig dokumentasjon av rettigheter til eksterne støttesystemer og til eksterne konsulenter som hadde behov for rettigheter til Altinn, men til bruk utenfor Altinn-portalen.

Hva så med brukerstøtte hos Skatteetaten, Altinn og sluttbrukersystemene?

Som vi ser, er rettigheter for personlige skattytere rimelig komplisert, og rettighetene må deles ut til to ulike aktører. Dette gjør det til en utfordring for alle involverte i support til sluttbrukerne, og det er ikke enkelt å veilede brukerne i dette kompliserte terrenget. Supportpersonalet hos Altinn har ikke mulighet til å teste hvordan rettigheter fortoner seg fra sluttbrukersystemene, og når terrenget er så vanskelig som her, så er det ikke å undres over at det blir vanskelig å gi brukerne korrekte og lett forståelige svar.

... og hvorfor skriver vi dette?

Den 20. mars 2013 starter våre kunder å ringe fordi de ikke har rettigheter til å hente selvangivelser på alle personer de kunne hente på i fjor. Det første de så, var at de ikke kunne forhåndsutfylte data hente på sin egen selvangivelse, noe de kunne i fjor.

Altinn fjernet rettigheten "Systeminnsending", en kjær venn til regnskapsførere og revisorer i mange år, og erstattet denne rettigheten med nye rettigheter, som varierer med hvert enkelt skjema som skal sendes inn. Dette medfører behov for nye 1000-vis av delegeringer landet rundt, et arbeid som i stor grad blir skjøvet over på mange som ikke har kunnskap om hverken hvorfor eller hvordan dette skal gjøres.

Rettighetene er ikke logisk utformet

 Vi kan drodle litt over rettigheter for RF-1030 Selvangivelse for næringsdrivende, for her er det mange forhold som kan være vanskelig å forstå, og som kan virke å ikke ha en logisk forankring, i alle fall sett fra vårt ståsted.

Dersom en person får tildelt rettigheten Privatperson begrensede rettigheter så kan hun gå inn i Altinn og se på selvangivelsen til skattyteren dersom skattyteren har fått tilsendt selvangivelse for lønnstakere/pensjonister. Hvorfor denne rettigheten ikke gir mulighet til at hun kan overføre selvangivelsen til datasystemet sitt for videre bearbeidelse, virker ikke logisk. 

Tilsvarende er det for selvangivelser for næringsdrivende. Med rettigheten Regnskapsmedarbeider kan hun se selvangivelsen i Altinn-portalen, men har ikke mulighet til å hente selvangivelsen over til sitt datasystem, da trenger hun rettigheten Begrenset signeringsrett.

 

Selvangivelser for næringsdrivende kan leveres ferdig signert fra datasystemer med rettigheten Begrenset signeringsrett. Denne rettigheten gir ikke mulighet til å sende inn den samme selvangivelsen uten å signere den. Når man har en "sterk" rettighet, er det logisk at man skal kunne bruke rettigheten uten at man utnytter rettigheten fullt ut.

 

Rettigheten Privatperson begrensede rettigheter gir mulighet til å se på den forhåndsutfylte selvangivelsen til en lønnstaker eller pensjonist i Altinn. De samme opplysningene kan hun ikke se i Altinn dersom skattyteren hadde fått tilsendt en forhåndsutfylt selvangivelse for næringsdrivende. Innholdet i selvangivelsene er det samme, nemlig det som er innberettet på skattyteren fra banker, boligselskaper, arbeidsgivere, NAV, forsikringsselskaper osv. Samme rettighet burde gi samme muligheter uavhengig av selvangivelsestyper.

Dersom en skattyter ønsker hjelp til å fylle ut selvangivelsen, men ikke ønsker å gi fra seg rettighetene til å signere selvangivelsen, så er dette ikke mulig. Rettigheten for å se på selvangivelsen i Altinn er enten Regnskapsmedarbeider eller Privatperson begrensede rettigheter. Dersom skattyteren skal levere selvangivelse for næringsdrivende, så må han gi fra seg rettigheten Begrenset signeringsrett for at konsulenten skal kunne hente ned forhåndsutfylte data til sitt datasystem, noe som konsulenten alltid vil ha behov for. Dermed gir skattyteren samtidig fra seg rettigheten til å signere selvangivelsen i Altinn, noe som skattyteren i utgangspunktet ikke ønsket å gi fra seg.

Dersom en person delegerer de nødvendige tre rettighetene Begrenset signeringsrett, Regnskapsmedarbeider og Privatperson begrensede rettigheter til sin profesjonelle konsulent, er ikke dette heller nok til å løse rettighetsproblemet for konsulenten. For at innsendelse skal være mulig, må konsulentens foretak få tildelt de samme tre rettighetene som konsulenten personlig har fått. Dette kan løses på to måter. (1) Skattyteren delegerer alle disse tre rettighetene to ganger, først til konsulenten (fødselsnummer) og deretter til konsulentens foretak (organisasjonsnummer), eller (2) skattyter gir konsulenten rettigheten Tilgangsstyring slik at konsulenten får mulighet til å gi rettighetene videre til sitt foretak.

En profesjonell konsulent som regnskapsbyrå eller revisor har mulighet til å signere selvangivelse for næringsdrivende på skattyters vegne, men har ikke mulighet til å signere selvangivelsen på vegne av skattyter dersom selvangivelsen er av typen for lønnstakere og pensjonister. I de tilfeller man får profesjonell hjelp til utarbeidelse av selvangivelsen, er det ikke logisk at forskrift om elektronisk innlevering er utformet slik at den hindrer dette. Denne forskriften burde vært endret, slik at den også legger tilrette for å delegere denne rettigheten for alle selvangivelsestypene. (Forskriften heter forøvrig"Forskrift om prøvedrift med elektronisk oppgavelevering for næringsdrivende", men det er vel ingen som er i tvil om at ordningen nå er permanent...)

Det er ytterligere ett forhold som gjør rettigheter vanskelig, og som skaper unødig motstand og ventetid. Konsulenten kan registrere datasystem-ID på tre ulike måter:

På klientens side
På arbeidsgiverens side
På sin egen side

En av disse mulighetene vil ikke være anvendelig, og det er registrering på sin egen side i Altinn. Dette hadde vært enklest for konsulenten. Når man har rettighet til å registrere og signere noe i Altinn, burde dette også medføre rett til å overføre noe fra sitt eget datasystem. Det virker lite fornuftig å hindre en regnskapsmedarbeider eller revisormedarbeider å registrere en datasystem-ID på sin egen Altinn-side. Datasystem-ID'en er jo kun en rettighet til å transportere data, og har som hovedhensikt å hindre at datasystemer skal kunne foreta uautorisert oppkobling mot Altinn. Når man har rett til å registrere de samme dataene i Altinn, bør man også ha tilgang til å transportere de samme dataene fra et datasystem direkte, uten å måtte få delegert roller og rettigheter fra andre bare til dette transportformålet.

 

Avslutningsvis må vi nevne at vi ser liten grunn til at det skal være ulike rettigheter for å transportere data fra et datasystem utenfor Altinn når man har de nødvendige rettighetene til å registrere dataene direkte i Altinn-portalen. Vi kan heller ikke se at det er logisk fundert at man ikke kan hente ut data fra Altinn, når man kan ta frem dataene på skjerm når man er pålogget Altinn-portalen, og også kan skrive ut dataene fra Altinn.

Vi mener at transport til og fra datasystemer bør ha samme rettigheter som man har via skjerm og tastatur, med leserett bør man kunne hente data til sitt datasystem. Med rett til å registrere data i Altinn bør man også kunne ha rettighet til å sende dataene tilbake til Altinn fra et datasystem.

 

Hva ønsker vi oss?

Vi ønsker oss rettigheter som er enkle å forstå, og som man logisk kan knytte til hva man skal gjøre. Rettigheter er i dag utformet teknisk riktig, med bruksmessig vanskelig, og brukergrensesnittet er koblet opp mot de konkrete rettighetene, og ikke mot hvilke oppgaver som man ønsker å få hjelp til av andre mennesker.

Samtidig er det ønskelig med rettigheter som er logiske for brukeren. For å utforme rettigheter, trenger man å spørre de som skal gi fra seg rettighetene og de som skal anvende rettigheten, og også vurdere om de mulighetene og begrensningene som ligger i de ulike rettighetene er logisk utformet.

Vi ønsker oss rettigheter som er enkle å gi fra seg, men som samtidig gir skattyterne en klar forståelse av hva rettigheten innebærer. For eksempel vil rettighet med navnet Utarbeide, men ikke signere, min personlig selvangivelse og Utarbeide og signere min personlige selvangivelse er enkelt å forstå og gir uttrykk for logiske sammenhenger som ikke gir grunn til å tvile på hva som ligger i rettigheten.

Det ville også fra vårt ståsted være like naturlig at man fra Skatteetaten sitt nettsted kan delegere rettigheter til sine konsulenter på en like enkel måte som lønnsmottakere og pensjonister kan levere sin egen selvangivelse i de tilfeller der de kun har noen mindre endringer. 

Vi ønsker oss et logisk forhold mellom konsulenter og konsulentens datasystemer. Nå man har en rolle som gir mulighet til å se selvangivelsen til en person i Altinn-portalen, synes jeg det er grunn til å forvente at man uten videre kan overføre den samme selvangivelsen til sitt datasystem.

Vi ønsker oss et rettighetsregime der det ikke er nødvendig å ha mange ulike rettigheter til å utføre en enkelt oppgave. Vi ønsker oss spesielt at der rettigheter må deles ut fra "mannen i gata" må rettighetsregimet være både enkelt å delegere og logisk å forstå.

Forfatter: Fagsjef Hermod Gundersen, Finale Systemer as

Se også: